Chiang Mai
Door: Gerben
Blijf op de hoogte en volg Gerben
29 Juli 2011 | Thailand, Chiang Mai
Inmiddels spreken we van 27 juli en zijn we aangeland in Chiang Mai in het noorden van Thailand. Chiang Mai isde tweede stad van Thailand na Bangkok. Nu zou je kunnen denken dat het vergelijkbaar is maar dat is dus niet zo. Chiang Mai is een stad met zo'n 200.000 inwoners tegen Bangkok met ruim 14.000.000 !! Het gaat er hier dan gelukkig ook een stuk rustiger aan toe dan in Bangkok, daar was het echt een gekkenhuis af en toe.
Nadat we waren aangekomen en ons eerst hadden opgefrist/gezwommen/gedouched etc hebben we tegenover het hotel even snel een lunch genoten. Een thaise specialiteit, Paad Thai genaamd. Het is een noedel gerecht met ei en kip, varken of garnalen en heerlijk gekruid. Ik blijf me erover verbazen dat je met z'n vieren van zo'n lekkere maaltijd kan genieten en dan omgerekend slechts zo'n €3,50 moet aftikken!!!
Aan het einde van de middag hebben we ons met een tuk-tuk naar een lokale markt laten brengen waarbij we deze keer niet langs een kleding-op-maat-ja-ook-in-mijn-maat-winkel hoefden te gaan dus eigenlijk zoals het hoort zeg maar. De markt liep al op z'n eind. Veel winkeltjes waren al gesloten maar het zag er wel leuk uit. Andere keer nog maar eens proberen en dan wat eerder op de dag.
Voor we op vakantie gingen hebben Bram en ik afgesproken dat als we het zouden tegenkomen dat we het dan ook zouden gaan proberen: insecten eten!!! Tja, en als je dan eindelijk voor een kraampje staat waar gefrituurde en /of gebakken insecten in alle maten en soorten je toelachen, tja dan vraag je je af waarom je soms dingen afspreekt die eigenlijk behoorlijk verminderd aantrekkelijk zijn. Maar ja, afspraak is afspraak. Nou lagen er heeeeele grote insecten maar gelukkig ook heeeele kleine insecten dus hebben Bram en ik de verkoopster maar even heel lief aangekeken en een insectje opgepeuzeld. Geen flauw idee wat het was maar het was de kleinste die erbij zat. En nu begrijp ik dus ook waarom dit soort dingen niet bij de C-1000 in het schap ligt. Het is namelijk gewoon niet lekker en die schildjes krijg je ook niet weg, die blijven aan je gehemelte plakken, jek!!
Gelukkig heb je als de dagmarkt er mee ophoudt dat er ergens anders wel weer een avond/-nachtmarkt begint. Zo ook in Chiang Mai. En de night market hier is heel erg bekend onder de toeristen en staat ook in alle reisgidsen beschreven. Dit heeft tot gevolg dat de markt dan ook nagenoeg geheel gericht is op toeristen inclusief de opdringerige verkopers. Heel veel 'merkkleding', heel veel plastic en nog tal van andere souveniersartikelen. Het prijsniveau is hier wel iets aangenamer dan bijvoorbeeld in Bangkok en dat heeft te maken dat 90% van alles wat er aan kleding en souveniers te koop is in Thailand uit deze regio wordt gemaakt. We hebben hier en daar na het nodige, maar ook noodzakelijke, afdingen nog een aantal artikeltjes gekocht en zijn toen weer naar het hotel gewandeld.
Op donderdagochtend 28 juli hebben we eerst het ontbijtbuffet in het hotel geplunderd. Oke, dat is een beetje overdreven maar we hebben lekker ontbeten zeg maar. Er was ook zoveel keus, van american pancakes tot rijst met prutje aan toe. En we zijn van het proberen he!!!
Met een songthue (pick-up met huif) zijn we naar de oude stad gereden en daar zijn we gaan lopen. De bedoeling was om een aantal tempeltjes uit de reisgids te bezoeken. Nou hebben ze hier in Chiang Mai meer dan 350 tempeltjes dus het was wel even zoeken. En dan loop je daar en kerel, wat is het weer warm. Komen er zomaar een paar toeristen langs op de fiets en pling(!!!) een idee is geboren!!! In no time hadden wij ook zo'n stalen ros onder onze derriere. Dat is toch ook wel een heel leuke en aangename manier om je te verplaatsen in zo'n stad hoor. Een dag fietshuur kost je slechts € 1,25 per fietske en een dag is ook hier in Thailand 24 uur dus hoef je hem pas de volgende dag, zelfde tijd weer in te leveren.
Na een paar tempels bezocht te hebben eerst maar weer naar het hotel gefietst om een duik te nemen, niet vanaf, maar op de 10e verdieping. Het zwembad bevindt zich namelijk op het dak van het hotel. Is weer eens wat anders.
Halverwege de middag op de fiets naar dezelfde dagmarkt geweest van gisteren en die nu wel helemaal open was. Deze markt is helemaal gericht op de lokale bevolking en, volgens ons, daarom des te leuker om te bezoeken. Veel chinezen daar en dus weer veel dingen die vermoedelijk eetbaar zijn maar waarvan we geen idee hadden wat het was en waar hoogst waarschijnlijk ook nog geen fatsoenlijk nederlandse vertaling voor is bedacht. Maar dit zijn wel de marktjes waar wij het het leukst vinden om rond te struinen, hier en daar wat te proberen en in ieder geval geen last te hebben van opdringerige verkopertjes.
Vandaag (29 juli) zijn we na het ontbijt eerst naar het fietsverhuur bedrijfje gegaan om de huur met een dag te verlengen. Het fietsen bevalt op zich prima. Je kan je redelijk snel verplaatsen maar het blijft wel oppassen geblazen. Ze rijden hier links dus dat is wennen. Daarnaast rijdt er hier van alles door elkaar en dan ook nog eens door elkaar. Dat is dus ook wennen. Maar met een beetje lef, een beetje brutaliteit en laten zien dat je tourist bent en er dus ook niet zoveel aan kan doen kom je een heel eind en houden de mede weggebruikers wel rekening met je.
We zijn naar het noordelijke deel van de stad gefietst op zoek naar een oude tempel uit de reisgids en het nationaal museum van Chiang Mai, een beetje cultuur dus. Onderweg kwamen we nog een tribal museum tegen waar in een parkje een aantal traditionele woningen (lees hutjes) waren nagebouwd. Vervolgens op zoek naar de tempel en die hebben we na een omweg dan ook nog gevonden. Mooie oude stenen en ik denk een voorproefje van wat ons in Cambodja te wachten staat. Niet al te ver daar vandaan was het museum. Een overzicht over de historie en ontwikkeling van de regio Chiang Mai.
Na deze culturele tour wilden we eigenlijk nog maar een ding en dat was naar het hotel. Want oh, wat was het weer heet. Het zweet liep weer met stralen uit m'n hoofd. Nu wist ik dit van tevoren en heb speciaal daarvoor een doek meegebracht zodat ik al dat, blijkbaar overtollige, vocht af en toe of vaker kan wegdeppen. De fietstocht terug naar het hotel, dwars door de stad, duurde toch gauw een klein uurtje. Staan we te wachten voor een stoplicht naast een tuk-tuk. Ik maak aan de chauffeur duidelijk dat ik het ook warm vind door met de doek weer even te deppen. Hij lachtte vrolijk z'n twee tanden bloot en begreep wat ik bedoelde. Hij schepte uit z'n iso-emmertje een beker ijskoud water en kieperde die leeg over m'n doekje. En dat was wel even heel erg lekker, zo'n koude doek. Aardige mensen die taai-thai.
Net lekker gezwommen om even te koelen en nu zit ik weer in het internet cafeetje om dit verhaaltje en wat plaatjes op lijn te zetten. Ik denk dat we het vandaag verder maar kallum aan doen.
Groeten
29 Juli 2011 - 20:20
Ronald:
Wat een mooi verhaal weer. Ik had jou wel eens willen zien kauwen op een lekkere sprinkhaan of iets dergelijks maar lees dat je je er weer makkelijk vanaf maakt. -
29 Juli 2011 - 20:22
Ronald:
Die gevulde inktvisjes zien er lekker uit. Zo te zien draait daar bijna alles om eten en daar is ook geen gebrek aan zie ik wel.