Over monniken en tempels
Door: Gerben
Blijf op de hoogte en volg Gerben
09 Augustus 2011 | Cambodja, Khett Siem Reab
Vanmorgen (9-8-2011) zijn we aan de tempeltour begonnen. Maar eerst stond het monnikje voeren op het programma. De boedhistische monniken leven van de weldoenerij van de bevolking. Deze doen dat graag want daar bouwen ze een soort krediet mee op. Nou heb ik niets met het boedhisme maar om die aardige mannen wat eten te brengen kon geen kwaad. Ik had daar wel beeld bij dat ik overigens geleend had van de televisie. Daar had ik eens gezien dat s'morgens vroeg de monniken langs de straten gingen en voedsel aangereikt kregen van de bevolking. Dat leek me wel leuk en hoopte er een paar leuke foto's aan over te houden. Zoals wel eens vaker voorkomt klopte mijn beeld niet met de werkelijkheid. We werden naar een tempelterrein gebracht en kwamen op een soort audiëntie bij de grote baas. Een heel ritueel erachteraan en de monniken waren weer een dagje geholpen.
Het werelderfgoed Angkor Wat gaat niet alleen over de tempel Angkor maar beslaat het hele gebied ten noorden van Siem Reap van een paar honderd vierkante kilometer. In dit gebied hebben de fransen in de vorige eeuw zo'n 300 tempels ontdekt. De meeste waren helemaal opgeslokt en overgroeid door de jungle. Er zijn momenteel zo'n 100 tempels welke 'vrijgemaakt' zijn en de rest behoort nog steeds aan de jungle.
We hebben er vandaag 5 bezocht. Het is echt de moeite waard, dus als je eens in de buurt bent mag je dit niet overslaan. Het heeft niet zoveel zin om zoveel mogelijk tempels te bezoeken want dat wordt dan wel heel veel van hetzelfde al schijnen er volgens de deskundigen wel degelijk veel verschillen te bestaan tussen de tempels uit verschillende perioden. Prima,ik geloof ze. Ik vond het allemaal mooie bouwwerken, mooie torens en mooi beeldhouwwerk. We hebben een paar tempels bezocht die er op een bepaalde manier uitsprongen. Zo zijn we naar Banteay Srei geweest die bekend is om het fijne beeldhouwwerk en zijn we ook naar Ta Prohm geweest welke dan weer bekend staat om de bomen waarvan de wortels de tempel lijken te omarmen. Een scene uit de eerste 'Tomb Raider' film is hier opgenomen.
Het bezoeken van de tempels ging onder de deskundige leiding van Wé. Zoals in het vorige verslag al gemeld is Wé erg spraakzaam. Zo ook vandaag. Hij bleef maar vertellen. De goede man wil gewoon heel graag dat wij, in de korte tijd dat we hier zijn, zoveel mogelijk te weten komen over zijn land. Goed bedoeld natuurlijk maar af en toe wordt het een beetje veel. En al die jaartallen, verschillende koningen etc onthoud ik toch niet. Ik heb ook vakantie.
Bij iedere tempel, die we bezochten, werden we, op het moment dat we uit de auto stapten, bestormt door kinderen en volwassenen die je van alles en nog wat probeerden aan te smeren. Lijkt leuk maar is op den duur irritant. Maar je blijft beleefd he. Ook dat er bij verschillende uitgangen van de tempels een orkestje zit van invalide oorlogsveteranen heb je op een gegeven moment wel gezien (en gehoord in ieder geval). Het is een beetje dubbel. Aan de ene kant gaat het op den duur tegenstaan dat iedereen overal geld voor wil hebben. Aan de andere kant weet je dat deze mensen proberen te voorzien in hun levensonderhoud.
Morgen staan er nog 2 tempels op het programma. We hebben afgesproken dat we een x-bedrag aan 1 dollarbiljetten meenemen en dat opmaken aan de Cambodjaanse kinderen.
Groeten
Er zijn weer meer foto's geplaatst op www.mijnalbum.nl openbare albums en zoeken op 'geppestein'
09 Augustus 2011 - 16:49
Carin:
Prachtige foto's! Indrukwekkend hoor, al die tempels. Vooral die met die wortels vond ik heel bijzonder! De meesten zien er echt al heel erg oud uit en zijn dat dus ook. (Dank voor de bijgaande interessante informatie over de geschiedenis.)
Ik kan me dat dubbele gevoel dat je beschrijft heel goed voorstellen.
Tot de volgende keer maar weer! -
09 Augustus 2011 - 19:08
Ronald:
Zeg Gepstra; wat schrijf je toch ontroerend. Je had net zo goed schrijver kunnen worden.
Prachtige plaatjes ook!
Onze vakantie zit er al weer op. Ik ben maar een weekje eerder begonnen dan gepland want het is hier 'geen vaarweer' laat maar zeggen.